הסכם הזכיינות
הסכם הזכיינות מפרט את תנאי הזיכיון, הזכויות והחובות של הזכיין והמזכה (מעניק הזיכיון).
הסכם זה מצריך בדיקה מדוקדקת של התנאים וההתחייבויות, שכן הפרת תנאים כתוצאה מחוסר הבנה או תשומת לב עשויה להוביל לשלילת הזיכיון ואף לחשוף את הזכיין לתביעה כספית. בנוסף, חשוב שהיזם יהיה מודע היטב למכלול התנאים וההגבלות אשר יוטלו עליו כזכיין של הרשת או המותג, משום שהגבלות אלה עשויות להשפיע באופן ממשי על העסק החדש וניהולו.
ישנם מספר נושאים מרכזיים החוזרים באותה צורה בכל הסכמי הזכיינות:
ספקים
בחלק ניכר מחוזי הזכיינות, המזכה יגדיר באופן מפורט את הספקים שעמם על הזכיין לעבוד. ספקים אלה אינם אחראיים על אספקת סחורה ומוצרים בלבד, אלא לעתים מדובר גם בספקים של הציוד לעסק, במעצב עמו נדרשים לעבוד כל סניפי הרשת, בספקים של חומרי גלם וכן הלאה.
חידוש הזיכיון, ביטולו והעברתו
תנאי חידוש הזיכיון חשובים מאוד, שכן רכישת זיכיון כרוכה בהוצאות רבות וחשוב להבטיח מראש כי ניתן יהיה להחזירן לפני מועד פקיעת ההסכם. בדומה לכך, חשוב לכלול בחוזה אפשרות למכירה או העברה של הזיכיון במידה והיזם מעוניין לצאת מהעסקה עם מעט הפסדים ככל האפשר. הסכם שאינו כולל אפשרות העברה או מכירה עשוי להותיר את היזם עם ציוד שאין בו צורך והוצאות כספיות כבדות ומיותרות.
חשוב גם לקבוע תנאים מסודרים לביטול הזיכיון בצורה אשר תבטיח את האינטרסים של שני הצדדים בהסכם. מצד המזכה יפורטו מטבע הדברים מצבים המוגדרים כהפרה יסודית של חוזה הזכיינות, ובמצבים אלה תישלל מהזכיין האפשרות להמשיך ולהשתמש בשם המותג.
ליווי והדרכה
המזכה יהיה מעוניין לשלוח אנשים מטעמו לעסק כבר בשלב ההקמה אשר ינחו וידריכו את היזם כיצד לבנות את העסק בהתאם לתנאי החוזה. על היזם המעוניין להיות זכיין להיות מוכן מראש להתערבות בשיקול דעתו העסקי ובהיבטים השונים של הקמת העסק וניהולו. מעבר לכך, הזכיין יידרש על פי רוב לשמור על רמת מחירים אחידה הקיימת בכל סניפי הרשת.
יש לקחת בחשבון את העובדה שמרבית הסכמי זכיינות כוללים התערבות מסוג זה בניהול העסק. ליזמים מסוימים זה עשוי להיראות כחיסרון גדול וכפגיעה באוטונומיה, אך יזמים לא מנוסים עשויים להרוויח רבות מהידע המקצועי והעסקי אשר יועבר להם בתהליך הקמת העסק וההכשרה להפעלת הזיכיון.
דמי זיכיון
סעיפי הסכם הזיכיון יכללו פירוט של העלות החד פעמית או החודשית של החזקת הזיכיון. מעבר למחיר זה, הזכיין יידרש לשאת בהוצאות כספיות נוספות אשר יפורטו בחוזה, למשל עלות רכישת הציוד שפירט המזכה, עלות הרכישה והאחזקה של מלאי בכמויות המפורטות וכן הלאה. לכן חשוב לזכור כי הסכם הזיכיון כולל פירוט עלויות מקיף בהרבה מדמי הזיכיון בלבד, ויש לבצע הערכה מלאה של כלל העלויות וההוצאות אשר ינבעו מחוזה הזיכיון, כדי למנוע הפתעות לא נעימות בשלבים מאוחרים יותר.