תוכנית עיסקית
כיום כמעט ולא ניתן לגייס אשראי להקמת עסק או חברה בין אם מדובר בעסק בהקמה או עסק פועל שמעוניין בהרחבת העסק,ובין אם מדובר בגיוס כסף באמצעות גיוס משקיע ,ללא תוכנית עסקית. מודל זכיינות מביא לעולם תכנית מסודרת שמטרתה להטיב עם משקעים רבים, המעוניינים לרכב על הצלחה קיימת.
תוכנית עסקית מקצועית תתאר באופן ברור את הנושאים החשובים ביותר בפרויקט הנדון,על התוכנית העסקית לכלול תיאור של החברה ,ניתוח של השוק והענף בו החברה מתחרה , ניתוח של המתחרים, הזדמנויות וסיכונים הקיימים בענף הרלבנטי.
התוכנית העסקית תכלול תוכנית תפעולית ,תזרים מזומנים עתידי המצביע על הכנסות עתידיות ורווחיות צפויה כמו כן התוכנית תצביע על Break Even Point כלומר הנק' בה ההכנסות מכסות את ההוצאות,כאשר גידול במכירות מעבר לנקודת האיזון,למעשה מביאה אותנו בו ברגע ממצב של שיווי משקל בין רווח להפסד, אל מצב של רווח.
ולחילופין ירידה במכירות אל מתחת למכלול העלויות בפירמה בנקודת האיזון תביא אותנו בו ברגע להפסד.
תוכנית עסקית נחוצה במספר מקרים:
- הקמת עסק.
- תזרים מזומנים/ הון חוזר
- הוספת שותף או הוצאת שותף
- מכירה/ קניית עסק.
המערכת הבנקאית היא המנוף לעסקים ולעיתים בכדי לקבל הלוואה מהבנק יש להציג בפניהם תוכנית עסקית מסודרת שמגדירה את מטרת ההלוואה ופורטת את התוכנית להחזרתה.
כאשר הבנק לוקח בחשבון את סוג העסק ,מידת התחרותיות בענף והסיכון הקיים בו,מהי החשיפה של הלקוח כלפי הבנק , לפי הפרמטרים האלו נקבעים תנאי ההלוואה ותקופת ההחזר.
כאשר כיום קיימת תחרות בין הבנקים כך שגם ללקוח יש כוח ולכן מומלץ לבדוק עם מספר בנקים במקביל שכן לכל בנק מדיניות משלו כך לדוג' בנק X לא עובד עם ענף המזון בכלל בעוד בנקY דווקא עובד עם אותו ענף בהצלחה.